Gebelikte Seyahat
Risksiz gebelerin hava, deniz veya karayolu ile seyahat etmelerinde sakınca yoktur.
Son altı haftaya kadar otomobil kullanılabilir. Emniyet kemerlerinin annenin göğsünden çapraz olarak, yatay kemerin ise leğen kemiği çıkıntılarının altından takılması gerekir.
Saatte bir durup birkaç dakika hareket edip yürümekte fayda vardır. Bunlar yapılamayacaksa aşağıdaki, hava yolculuğu önlemlerine uymakta fayda vardır.
Uçak Yolculuğu
Havayolu ile seyahat edecek olan gebelerden 28. haftadan sonra sakıncalı olmadığına dair doktor raporu istenmektedir. Havayolu şirketleri değişik politikalar izleyebilirler. Bu nedenle seyahat edilecek şirketin gebe yolcularla ilgili bölümlerini okumanızda yarar vardır.
Aşağıda Türk Hava Yolları, Pegasus, Onur ve Sunexpress havayolu şirketlerinin web sitelerine ulaşmanızı sağlayacak linkler mevcuttur.
www.turkishairlines.com/tr-tr/seyahat-bilgi/ozelligi-olan-yolcular/hamile-yolcu
http://www.flypgs.com/sikca-sorulanlar/hamile-yolcular.aspx
http://www.sunexpress.com/tr/skca-sorulan-sorular
http://www.onurair.com.tr/yararli_bilgiler.aspx
Riskli olmayan gebeler için 14 ve 28. haftalar arasındaki dönem yolculuk için en uygun dönemdir. Planlanabilir seyahatler bu döneme denk getirilmelidir.
Uçak şirketinin kısıtlamaları çerçevesinde anne adayları koridor tarafındaki koltukları seçmelidirler.
Kemer karnın alt bölümünde, leğen kemiklerinin üzerinden veya altından bağlanmalıdır.
Dört saati aşan uzun uçuşlarda kalkıp yürümek veya oturduğumuz yerde bacaklarımızı sık sık (örneğin yarım saatte bir) kalkacakmış gibi kasıp bırakmak dolaşım sistemi için iyidir ve kan pıhtılaşmasına karşı bir önlem olarak yapılmalıdır.
Aşağıdaki bağlantıyı tıklayıp Qantas (Avustralya) havayollarının uçak içi egzersiz broşürüne ulaşabilirsiniz. Bu konudaki ayrıntıları doktorunuzla görüşmelisiniz.
http://www.qantas.com.au/travel/airlines/your-health-inflight/global/en
Uçağın içindeki havada nem çok azdır. Tahminimizden fazla su kaybederiz. Dolayısıyla bol sıvı almaya dikkat etmeliyiz. Anne adayları ağızları kuruyacak kadar susamış duruma gelmemelidirler.
Uçak yolculuğunu pilotlar ve hostesler gibi yoğun kullanan gruplarda radyoaktiviteye önemli ölçüde maruz kalınabilmektedir. Bu durumu havayolu şirketiyle görüşmeli ve seyahat sıklığını ayarlamalıdır.
Riskli gebe veya değil, her ne olursa olsun uçuşunuzu planlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz!!!
İyi yolculuklar!...
Dr Soner Recai Öner