İnfertilite (bebek sahibi olamama)
Ne zaman doktora gitmeliyim?
35 yaşın altındaysanız ve bir yıldır korunmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen hamile kalamadıysanız bir sorun var mı diye araştırmaya başlayabilirsiniz. Bu süre 35 yaş üzerindeki kadınlar için altı ay olarak sınırlandırılmaktadır.
Doktora hemen gitmemi gerektiren durumlar var mı?
Bazı durumlarda her iki yaş grubu için de bu süreleri beklemeden doktora gitmekte fayda vardır. Bunlar:
· Adet düzensizlikleri
· Şiddetli ağrıyla birlikte olan adet dönemleri
· Düşük yapma öyküsü
· Erkekte testis hastalıkları geçirmiş olmak, sertleşme sorunları, meni miktarının çok az ve/veya görünümünde farklılıklar olması,
· Diğer sağlık sorunlarının varlığı.
30 yaşın üzerindeki kadınlarda hamilelik olasılığı azalmaya başlar. Aynı zamanda kromozom anomalili bebek doğurma ihtimali de artar.
40 yaşın üzerinde erkeklerde spermin yumurtayla birleşme olasılığı azalmaya başlar.
Alkol kullanımının artmasıyla birlikte gebelik olasılığı düşer, anomalili bebek doğurma olasılığı artar.
Aşırı egzersiz, zayıflık veya şişmanlık kadınlarda gebe kalma olasılığını azaltan durumlardır.
Görüldüğü gibi üreme fonksiyonu, tıpkı doğada olduğu gibi, sağlıklı çiftlerde en iyi oranları yakalar. Bebek isteyen çiftler çevresel kötü etkilerden uzaklaşmalı, sağlıklı bireyler olmak için çaba sarf etmelidirler. Böylece tedaviyle veya kendiliğinden gebe kalma olasılıklarını arttırmış olurlar.
Tedavi şekli nasıldır?
Hamilelik oluşmayan çiftlerin % 10-15 kadarında hiçbir problem tesbit edilememektedir. Geri kalan % 85 çiftte bir veya birden fazla sorun erkekte, kadında veya her ikisinde birlikte bulunabilir. Doktorun görevi var olan problemleri teşhis etmek ve tedavi etmektir. Bu tedaviler ilaçla olabileceği gibi bazı cerrahi işlemleri de içerebilir.
Bazı durumlarda da tüp bebek tedavisine hemen geçmeyi gerektiren durumlar olabileceği gibi, yumurtlama uyarılması, aşılama, erkeğe ait bazı tedavilerin uygulanması gibi diğer yardımcı üreme tekniklerinin başarısız olduğu durumlar sonrası da tüp bebek tedavisi yapılabilir. Tedavi edilen çiftlerde gebelik şansı çok artar.
Erkekteki problemler nelerdir?
· Sperm hücrelerinin, tekrarlayan enfeksiyonlar, genetik hastalıklar veya inmemiş testis gibi durumlarla ilgili olarak anormal yapıda bulunması,
· Spermi testisten dış ortama götüren kanalcıklarda darlık veya tıkanıklık olması,
· Aşırı sıcak küvet banyoları, sauna,
· Toksik madde kullanımı,
· Aşırı şişmanlık,
· Genel sağlık bozukluğu
Kadındaki sebepler nelerdir?
· Tüplerde tıkanıklık,
· Yumurtlamanın olmaması
· Endometriozis
· Rahimdeki urlar
· Erken menopoz,
· Hormon bozuklukları (guatr ve polikistik over gibi)
· Kadının genel sağlığını bozan hastalıklar
Bebek sahibi olamayan çiftlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus, bir çok tedavi seçeneklerinin bilimsel ortamda tartışılmasıyla birlikte standart bir takip ve tedavi yönteminin bulunduğudur.
Bebeğine çok çabuk kavuşmak isteyen çiftler mucize tedavilerden bahseden kişilere inanıp, daha tetkik ve tedavi aşamalarını bitirmeden başka kurumlara yönlenmektedirler. Genellikle de tetkikler yeniden yapılmakta, zaman para ve emek kaybına yol açılmakta ve gebe kalma olasılığı da artmamaktadır.
Sorularınız için sayfamızdaki bölümleri kullanabilir daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Sevgi ve saygılarla…
Dr. Soner Recai Öner