Duyurular
İstatistikler
Bugün : 45
Toplam : 7734356
Ip No : 18.97.14.83
Online :
Site İçi Arama
Aranacak Kelime
Myomlar nedir ve tedavisi nasıldır?

Myoma uteri: (Miyom ya da myom diye bilinen urlar)

Kadın genital sisteminde en çok görülen urdur.  Rahmin çeşitli bölgelerinde yer alabilirler. Çok sayıda (10-20 adet) ve çeşitli büyüklüklerde ( 1-2 gram ya da kilolarca) olabilirler. Normalde 60-70 gram ağırlığında olan rahmi 100 misli büyüklükteki bir kitle haline getirebilirler.
Kansere dönüşme olasılığı çok azdır. Kadınların yaklaşık dörtte üçü hayatları boyunca myomlarla ilgili önemli veya önemsiz bir problemle karşılaşmaktadırlar.
Myomların tedavisi nadiren gerekir. Çok nadiren aşırı kanama oluşturan tiplerinde acil bir cerrahi girişim gerekli olabilir.
Myomlar menopozla birlikte küçülmeye başlarlar.

Myomların belirtileri nelerdir?

Bele ve bacağa vuran ağrılar, enfeksiyon olmaksızın sık idrar yapma isteği, kalınbarsağa baskı yapan tiplerinde dışkılamada sıklıkla kabızlık şeklinde olan değişiklikler, aşırı ve uzun süren adet kanamaları, bazen ani başlayan ve şiddetli olabilen kasık ağrılarıdır.

Myomların meydana gelme sebebi nedir?

Myomların meydana gelme sebepleri bilinmemektedir. Rahmi meydana getiren düz kas hücrelerinin olağandışı büyüme ve çoğalmalarına bağlı oluşurlar. Ancak hormonal etkiler, genetik yatkınlık ve vücudumuzda üretilen bazı maddelerin myomların ortaya çıkmalarına olan etkileri de araştırılmaktadır.

Şişmanlık myom meydana gelme olasılığını arttırmakta, doğum kontrol hapları ve çocuk doğurmak azaltmaktadır.

Gebe kalmayı engeller mi?

Bazen evet. Özellikle yerleşim itibariyle tüplerin yakınlarında olan ve rahmin içine yerleşen tiplerde gebelik oluşmasında problemler ortaya çıkabilir.

Gebelikte saptanan myomlarda ne yapılır?

Gebelik esnasında myomlar çok nadir durumlar dışında tedavi edilmemektedir. Bazen ciddi ağrıyla seyreden, myomun beslenmesinin bozulması gibi durumlarda basit ağrı kesiciler veya istirahatle durum kontrol altına alınır.

Erken doğum veya düşüğe sebep olur mu?

Olabilir. Tekrarlayan gebelik kayıpları varsa, rahminizin içindeki bebeğinizin büyüdüğü ortamın şeklini bozan myomların çıkarılmasında fayda vardır. Burada herhangi bir cerrahi girişim veya tedavi kararı “Önemli, okuyunuz” bölümümüzdeki kurallar çerçevesinde doktorunuz ve sizin görüşmenizle belirlenecektir.

Tedavisi nasıldır?

Belirtileri az veya küçük önlemlerle önüne geçilebilen myomlarda ilk başta kısa sonra uzayan aralıklarla takip denenebilir. Aşırı büyüme veya dayanılmaz problemler yaratanlarda cerrahi veya tıbbi tedaviler yapılır.

Tıbbi tedaviler geçici çözümlerdir. Kesin tedavi cerrahi olarak myomları çıkarmak veya rahmin tümünü almaktır. Cerrahi tedavi açık ameliyat, laparoskopik, histeroskopik veya robotik cerrahi kullanılarak yapılabilir.  Hepsinin kullanıldığı durumlar farklı farklıdır.

Araştırma aşamasında olan bazı teknikler de kullanıma girmek için olgunlaşmayı beklemektedir.

Alternatif tıp yöntemlerinin bilimsel olarak yararlılığı kanıtlanmamıştır.

Sezaryen sırasında myomlar çıkarılır mı?

Şu günlerde daha önce sezaryen sırasında çıkarılmasını önerilmeyen myomların uygun olanlarının çkarılması yönünde bir görüş hakimdir. Biz de bu görüşe uygun olarak sezaryen esnasında myomları çıkarmaktayız.

           Sağlık ve mutluluk dolu günler dileriz.

           Sorularınız için web sayfamızdaki bölümü kullanabilirsiniz.

           Dr. Soner Recai Öner

 

Hesaplamalar
Hesaplama Türü
11-14 Hafta Testleri
Ayrıntılı Tarama Zamanı
3'lü, 4'lü Test Zamanı
Şeker Taraması
Doğum Günü
Son Adet Tarihiniz
Sonuç
Dikkat:
Bilgisayarınız bugünün tarihini
olarak gösteriyor. Hesaplayıcı tarama zamanınızı bu tarihe göre hesaplanacaktır.
Saat
İletişim Bilgileri
Dr Soner Recai Öner
Telefon : 0 232 463 29 56
    0 551 980 43 90
GSM : 0 532 241 63 19
E-Posta : drsro@hotmail.com
Adres : 1359 sokak Umut Sitesi No:1 Kat: 3 Daire: 12 Mimar Sinan Mahallesi Alsancak Konak - İZMİR